Cuketové rizoto

Nejlepší dárky jsou prý ty vlastnoručně vyrobené. Aspoň tak mi to říkali, když jsem byla malá. A podle mě, nejlepší plodiny jsou ty doma vypěstované. A že se nám letos urodilo. Začalo to jahodama, pokračovali jsme luskama, lilkem a skončilo to obrovským množstvím rajčat a cuket. Cuket se nám urodilo tolik, že ještě jich mám několik uskladněných v garáži. 

Proto je zcela logické, že se snažím vymýšlet jídla, kde se jich zbavím a zároveň bychom si na nich pochutnali. A při hledání receptů jsem narazila na tohle eňo ňůňo cuketové rizoto. V posledním týdnu jsem jej dělala už podruhé, i když o víkendu zase s malou úpravou.

Co budete potřebovat?

  • olivový olej
  • 100g anglické slaniny nakrájené na kostičky
  • 1 cibule nakrájená nadrobno
  • 300g krůtích prsou nakrájených na kostky
  • 2 malé cukety nakrájené na kostičky
  • 250g rýže
  • 1/2l vývaru (já používám domácí z hovězích kostí)
  • 100ml smetany
  • 120g gorgonzoly
  • + já přidávám hrst nasekaných ořechů a jednu nadrobno nakrájenou chilli papričku

Jak na to?

Na pánvi rozehřejeme olej a přidáme cibulku se slaninou. Restujeme, než slanina pustí tuk a cibulka nezesklovatí. Pak přidáme cuketu s masem a ořišky a obděláme. Po té  přidáme propláchnutou rýži a dobře promícháme. Zalijeme vývarem a vaříme do doby, než je rýže hotová. Pokud by se vývar vypařil před tím, než nám rýže změkne, můžeme buď dolévat právě vývar nebo horkou vodou. Nakonec zalijeme smetanou a přidáme gorgonzolu a chilli papričku. Prohřejeme a můžeme podávat.

Dobrou chuť.

 

Kategorie:

VÝŽIVA

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *