Když jsem minulý týden sdílela článek ze stránek 66 běžeckých rad, jehož nadpis zněl Díky běhu jsem přestala kouřit, uvědomila jsem si, že se za tuhle minulost dost stydím. Jenže zvedla se taková vlna reakcí, že jsem si řekla, že vám napíšu víc. 

Jako každý správný teenager jsem začala kouřit dost brzy. S cigaretou jsem se dospěle promenádovala kladenskými ulicemi vždy do doby, než jsem zahlédla svou mamču nebo někoho, kdo by jí to mohl prásknout. V té chvíli jsem byla zase to miminko, které nechce své okolí zklamat. A co si budeme povídat, bála jsem se výprasku.

Moje kuřácká etapa se táhla až do mých dvaceti let. V tu dobu přišel Marco a první diskuze o miminku, kdy se početí nedalo sloučit s cigaretovým dýmem. Jako u všeho jsem přestala ze dne na den. Můj extrémismus se projevuje právě i v těchto směrech. Tzn. všechno nebo nic. Neumím běhat jenom trochu, a stejně tak i kouřit. A tak jsem si jednu krásnou neděli vyhulila s kamarádkou Gabčou svou „poslední“ cigaretu. Tohle přesvědčení mi vydrželo asi 6 let.

Pak přišla rodinná krize, kterou jsem naprosto neustála a znovu sáhla po nikotinu. Pro lidi, kteří mě znali jen jako nekuřáka, to byl šok a s cigaretou jsem se jim moc nelíbila. Ale co, byl to můj život. A byl můj až do doby, kdy mi do toho začala mluvit i Viky. Ona byla jedním z důvodů, že jsem znovu přestala. Jenže jak to tak bývá, všechno je v hlavě. A já postupně začala nenávidět ten smrad, který mi šel z vlasů, to, že v zimě se musím oblíknout a jít kouřit před dům a začala počítat, co všechno si budu moct koupit, když ty peníze za cigarety neutratím.

A jednoho dne jsem si to v hlavě srovnala a zase přestala. Bez doktorů, bez jakýchkoliv podpůrných pomůcek. MA můj běh začal vypadat jinak. Jo, vím, že mi spousta lidí napíše, že i s nikotinem na plicích to jde a já jim to neumím objektivně vyvrátit. Ale já sama subjektivně vím, že cigareta opravdu sport ovlivňuje. Ze své vlastní zkušenosti vám mohu říct, že s cigaretou se opravdu hůř běhá. A vůbec zhorší váš prožitek z jakéhokoliv sportu. Cigareta, ač si to přiznáte nebo ne, váš život opravdu řídí. A je jedno, jestli, kouříte krabičku denně nebo si dáte J E N jednu po obědě.

A co vám tedy život bez cigarety přinese? 

Bude se vám líp dýchat

To, že se vám bez cigarety bude líp dýchat, vám potvrdí každý doktor. Ale vlastně i já. Mám v živé paměti ten spálený jazyk po noci ve společnosti krabičky „Marborek“. Živě si pamatuju, jak jsem ráno kašlala a snažila se z plic všechen ten marast dostat. Nebudu tvrdit, že i jako kuřák se nemůžete tabulkově zlepšit, ale určitě to půjde mnohem pomaleji. Dneska, po cca 4 letech bez kouření, mám pocit, že se mi běhá mnohem lehčeji a vlastně to dokazuje i studie, která říká, že pokud přestanete kouřit, kapacita vašich plic se zvětší o cca 10%.

Budete mít víc energie

Během pár týdnů zjistíte, že máte mnohem víc energie. Zlepšíte si cirkulaci krve, získáte větší imunitu. Když to vezmu sama za sebe, tak poslední roky marodím jen minimálně a pořád se divím, jak je to možné. Ale když si vezmu, že jsem schopná běžecké boty nazout za každého počasí, tak se ve finále není čemu divit. A to jak se vám zvýší obsah kyslíku v krvi se může pozitivně projevit právě i na vaší únavě nebo bolesti hlavy.

Budete líp chutnat

Ať už to máte v partnerských vztazích jakkoliv, věřte, že když zahodíte cigaretu, budete tomu druhému mnohem líp chutnat. Ano, někdo může být na „vůni“ nikotinu zvyklý, ale bez něj je chuť protějšku mnohem šťavnatější. Ať už při polibku, nebo v životě jako takovém. Co mě samotnou na kouření opravdu vadilo, tak ten zápach vlasů a oblečení, když jsem se vracela z večírků.

Vaše pleť vám dá růžovou

Ráda bych napsala, že vaše pleť vám dá zelenou. Ale to by nebylo nevystihovalo pravý odstín vaší „nové“ kůže. Když přestanete kouřit, vaše pleť zažije opravdový šok. Ze šedivo – zelené pleti se velmi rychle dostanete ke zdravé narůžovělé barvě a nebuďme skromní – vaše pleť vážně omládne.

Uděláte lepší život i vaší rodině

Když si to vezmeme kolem a kolem, i pasivní kuřák je bohužel kuřák. Všechny škodliviny dýchá spolu s vámi. Takže když vy sami přestanete kouřit, dáte možnost lepšímu životu nejen sobě, ale i lidem kolem vás. Snížíte všem riziko rakoviny plic, srdečním onemocněním nebo astmatu.

Závěrem bych chtěla říct, že možná si sami řeknete, že svým kouřením nikoho neobtěžujete, že kouření na zastávkách je prostě vaše věc a jeho zákaz je omezování vaší svobody. Ale věřte, že až jednou vyzkoušíte život bez cigaret, rozdíl opravdu poznáte. Nejen při běhání. Jestli tedy i vy jen trochu přemýšlíte o tom, že přestanete kouřit, zkuste to. Nejsem žádný ortodoxní ex-kuřák, kterému vadí cigaretový kouř tak, že by každého v restauraci okřikoval a u oběda kamarádkam típal cigaretu o kůži, ale jsem bývalý kuřák, který dokáže posoudit, jak se běhá bez cigarety.

 

 


Sdílet na Facebooku

Dej o tomhle článku vědět i svým přátelům na Facebooku.