I letos se zadařilo a já pomalu nevím, co s úrodou cuket pořád dělat. A tak hledám stále nové a nové recepty, kterými bych oživila náš jídelníček. Dnes jsem narazila i na tenhle. Původní recept je ze stránek Paleo snadno a jmenuje se Cuketové placky. Já z toho nakonec, i kvůli úspoře času a velkému hladu, udělala neméně výbornou cuketovou smaženici. Zkusit ji můžete i vy.

Co budete potřebovat? 

  • 500 g cukety
  • 100 g slaniny nakrájené na malé kostičky
  • 1 velkou cibuli
  • 5 vajec
  • případně 20 g psyllia, ale není potřeba (já nepoužila, a proto se mi možná cuketu nepodařilo spojit do placky nebo omelety)
  • 50 g sušených rajčat
  • olivy bez pecky (místo nich jsem použila kapari)
  • hrst čerstvé bazalky
  • sůl, pepř

Jak na to? 
Nahrubo nakrájenou cuketu jsem osolila a nechala tzv. vyplakat a pak ji pečlivě vymačkala.

Mezitím jsem si na pánvi osmahla dokřupava slaninu a přendala ji na talíř. Místo ní jsem nasypala cibuli a nechala ji zesklovatět a pak společně se slaninou vychladnout.

Vychladlou slaninu s cibulí jsem smíchala s cuketou, přidala vejce, nakrájená sušená rajčata a bazalku, kapari a dochutila solí a pepřem. Na pánvi jsem rozpustila půl lžíce kokosového oleje a obdělala na způsob míchaných vajec.

blank

Varianta 2 pro ty, kteří neumírají hlady jako já a mají 20 minut: 
Směs vylijte na menší plech vyložený pečícím papírem (výška těsta by měla dle receptu Lucie Grusové 1 – 2 cm) a pečte při 180°C cca 20 minut do zezlátnutí.

Po upečení nakrájejte placku na kousky. Jíst můžete teplé i studené.

Dobrou chuť!

blank

Sdílet na Facebooku

Dej o tomhle článku vědět i svým přátelům na Facebooku.