Vídám na různých fórech spoustu lidí, kteří vnímají současnou situaci jako obrovský problém. Prý není kam běhat. Ale život není jen o běhání. Život je přeci o tom, rozvíjet celou naši osobnost, zkoušet nové věci a vracet se i k těm zapomenutým. A jelikož mám pocit, že kolikrát zapomínáme na věci, které máme na dosah, tak jsem se rozhodla vám dát pár tipů, jak využít následující týdny k našemu fyzickému a psychickému rozvoji.

Cvičení
Neviděla jsem ženu, která by byla 100% spokojená se svým tělem. A tak, když teď není tolik možností, jak se vybít při běhu, tak máme ideální příležitost zapracovat na tom, abychom samy se sebou byly spokojené o něco víc. Kromě videí na internetu, kterých najdete spoustu, si můžete pořídit i nové pomůcky na cvičení, které vás nebudou stát moc peněz. Kine-MAX má velké množství gumiček na cvičení a vy je máte s kódem JMB20 s 20% slevou, nebo koukněte na Decathlon třeba na něco úplně jiného. Něco, co vám zpestří váš běžný trénink. Napadá mě, už jste někdy zkoušeli běžecký padák? Koukněte po něm a uvidíte, že si s ním užijete spoustu legrace. Anebo to můžete vzít jako já před lety a makat jako Jarmila Kratochvílová. 🙂

Nemusíte hned lámat rekordy a také nemusíte cvičením trávit hodiny času. Stačí se prostě zvednout, protože každá minuta a každý cvik se počítá. Nelimitujte se časem, naopak se pochvalte, když cvičení věnujete byť je chvilku a užívejte si to. Prostě si vždycky řekněte, že je lepší něco než nic!

Vlastní výzvy
Naše březnová běžecká výzva už je v plném proudu, ale o tom tady nemluvím. Mluvím o tom, že máme třeba své malé sny, které se vám mohou zdát malicherné. Ale věřte, že i splněním takového cíle si uděláte radost. Já si třeba před pár dny řekla, že se naučím provaz a postupně se k tomu probojovávám. U videa, podle kterého se to učím, jedna paní psala, že to dala za hodinu, ale takové ambice já nemám. Já podle výše uvedeného hesla dám každý den trochu, než se najednou zničit.

Takže jestli máte také takovou malou výzvu, zkuste na ní zapracovat. Zkuste si ji někam zapsat a postupně krůček po krůčku za ní jděte. A když si takových výzev v průběhu roku dáte víc, uvidíte, co to s vámi a vaším sebevědomím udělá za rok!

Procházky po okolí 
Už máte pečlivě prostudovanou mapu katastru, abyste věděli, kudy můžete běhat a čemu se případně vyhnout? Zkuste se do mapy podívat znovu a třeba tam najdete i něco zajímavého, kam se můžete vydat s rodinou na procházku. Uvědomte si, že my všichni pořád objevujeme krásy naší země nebo krásy jiných států, ale kolikrát naprosto nevědomky opomíjíme krásy, které nám jsou nejblíž. Já takhle objevila kouzlo naší rozhledny Veselov. Máme ji přímo za barákem a občas jsem tam zašla. Ale nikdy jsem si neuvědomila, kolik lidí se na ní cíleně jezdí podívat, dokud jsem ji neviděla u Elišky Hudcové aka @timetofit na jejím instagtramovém profilu. A mimochodem, je tam i keška, kdybyste je sbírali.

Knihy
O běžeckých knihách jsem slíbila napsat už několikrát. A než tak udělám a napíšu vám ty své nejoblíbenější, koukněte na google, kde jich objevíte nepřeberné množství a věřím, že i v nich najdete spoustu motivace. A když najdete ty, které psali samotní běžci, poznáte, že i ti největší běžci neměli vždy ideální podmínky k tréninku. Proč tedy naříkat jen kvůli tomu, že long runy si musíme naběhat skoro kolem baráku!

Seberozvoj
Tohle je asi nejlepší čas na seberozvoj. Zajímá vás, jak zlepšit techniku, jak zrychlit nebo jak posílit zdraví? Tak věnujte čas tomu, abyste si všechny tyto informace vyhledali. Je mi jasné, že těch informací je spousta, a kolikrát i protichůdné, ale když budete hledat, tak najdete ty, které sednou vám a na kterých můžete stavět.

Kreativita
No, a tohle možná ani tak nepatří k běhu. Ale čas ušetřený běháním, můžete také věnovat kreativitě. Baví vás malovat, ale nejste v tom extra dobrý? Tak proč se neučit podle youtube! Nebo si prostě jen chcete vymalovávat mandaly? No, honem do toho! I to je činnost, u které můžete vypnout a věnovat se jen sami sobě.

Závěrem bych vám chtěla napsat, že možností, jak se fyzicky i psychicky nabít je spousta. Je jen na nás, jestli se necháme otrávit dobou anebo si to všechno uděláme hezký. A věřte mi, že ono to jde. Vím, o čem mluvím. A možná mám ještě jednu myšlenku, jak tuhle dobu přežít: najděte si kolem sebe lidi, se kterými souzníte a oni s vámi. Ne ty, se kterými byste rádi trávili čas, ale naopak hledejte ty, kteří ho budou rádi trávit s vámi. Byť teď jen přes telefon.


Foto: Romana Marie Jokelová

Sdílet na Facebooku

Dej o tomhle článku vědět i svým přátelům na Facebooku.