Nejlepší dárky jsou prý ty vlastnoručně vyrobené. Aspoň tak mi to říkali, když jsem byla malá. A podle mě, nejlepší plodiny jsou ty doma vypěstované. A že se nám letos urodilo. Začalo to jahodama, pokračovali jsme luskama, lilkem a skončilo to obrovským množstvím rajčat a cuket. Cuket se nám urodilo tolik, že ještě jich mám několik uskladněných v garáži.
Proto je zcela logické, že se snažím vymýšlet jídla, kde se jich zbavím a zároveň bychom si na nich pochutnali. A při hledání receptů jsem narazila na tohle eňo ňůňo cuketové rizoto. V posledním týdnu jsem jej dělala už podruhé, i když o víkendu zase s malou úpravou.
Co budete potřebovat?
- olivový olej
- 100g anglické slaniny nakrájené na kostičky
- 1 cibule nakrájená nadrobno
- 300g krůtích prsou nakrájených na kostky
- 2 malé cukety nakrájené na kostičky
- 250g rýže
- 1/2l vývaru (já používám domácí z hovězích kostí)
- 100ml smetany
- 120g gorgonzoly
- + já přidávám hrst nasekaných ořechů a jednu nadrobno nakrájenou chilli papričku
Jak na to?
Na pánvi rozehřejeme olej a přidáme cibulku se slaninou. Restujeme, než slanina pustí tuk a cibulka nezesklovatí. Pak přidáme cuketu s masem a ořišky a obděláme. Po té přidáme propláchnutou rýži a dobře promícháme. Zalijeme vývarem a vaříme do doby, než je rýže hotová. Pokud by se vývar vypařil před tím, než nám rýže změkne, můžeme buď dolévat právě vývar nebo horkou vodou. Nakonec zalijeme smetanou a přidáme gorgonzolu a chilli papričku. Prohřejeme a můžeme podávat.
Dobrou chuť.