Trošku se opět vracím k lowcarb a bezlepkovému stravování. Jak už vím z minulosti, dělá mi to dobře s ohledem na trénink a cvičení jako takové. Díky stravě, která neobsahuje velké množství lepku a sacharidů jsem lehčí (nebavím se o kilech) a lépe si mohu (ne)plánovat tréninky. Je také pravda, že po takové stravě jsem méně unavená a mám víc energie. Lepku se samozřejmě nevyhýbám, ale snažím se ho omezit.

Doma mám spoustu kuchařek a v jedné z nich jsem narazila na tenhle recept. Za mě chuťově dokonalý a co je hlavní, skvěle zasytí na dlouhou dobu. No, zkuste a uvidíte.

A ještě jedna věc: i přesto, že recept vypadá složitý a že jeho příprava bude trvat dlouho, máte ho za chvíli hotový. Nebojte.

Co budete potřebovat?

  • 10 g másla, 500 g pórku nakrájeného na půl měsíčky, 2 lžíce extra panenského olivového oleje (doporučuji tenhle farmářský z Řeckého eshopu), 250 g sýru ricotta, 100 g nastrouhaného sýru fetta, 3 rozšlehané vejce, 300 g čerstvého vařeného špenátu, 1/4 lžičky čerstvě nastrouhaného muškátového oříšku (já nepoužila – zjišťuji, že mě po něm pálí žáha), 200 g pečených paprik (zkuste tyhle – jsou chuťově dokonalé a nejsou rozblemcané jako jiné), sůl a pepř.

Na drobenku:

  • 25 g studeného soleného másla, 100 g mletých mandlí, 50 g najemno nastrouhaného parmazánu

Jak na to? 

  • Předehřejte troubu na 200°C a mísu nebo vysokou koláčovou formu (20 cm) štědře vymažte máslem.
  • Nakrájený pórek, snažte se použít co nejvíce zelené natě, vložte do velké pánve s máslem a olejem, malinko osolte a opepřete, a pomalu restujte doměkka. Trvá to cca 10 minut. Pak nechte vychladnout.
  • Mezitím poduste čerstvý špenát a nechte vychladnout.
  • Studený pórek smíchteje s ricottou, fetou a dvěma vejci.
  • Špenát smíchejte se zbylým vejcem, špetkou soli, pepřem a muškátovým oříškem.
  • V míse smíchejte všechny ingredience na drobenku a zapracujte.
  • Základ koláče vytvořte z pečených paprik, které rozprostřete po dně a aspoň 1,5 cm okrajích. Na ně přidejte půlku pórkové směsi, kterou lžící stlačte, pak to samé udělejte s celou špenátovou směsí a opět dejte zbytek pórkové směsi. Posypte rovnoměrně vrstvou drobenky.
  • Pečte 30 minut nebo dokud není krusta zlatohnědá.
  • Podávat můžete teplé, ale i studené.

Dobrou chuť!

 


Recept je z knihy Low carb recepty na zhubnutí a snížení hladiny cukru.

Sdílet na Facebooku

Dej o tomhle článku vědět i svým přátelům na Facebooku.