I letos se zadařilo a já pomalu nevím, co s úrodou cuket pořád dělat. A tak hledám stále nové a nové recepty, kterými bych oživila náš jídelníček. Dnes jsem narazila i na tenhle. Původní recept je ze stránek Paleo snadno a jmenuje se Cuketové placky. Já z toho nakonec, i kvůli úspoře času a velkému hladu, udělala neméně výbornou cuketovou smaženici. Zkusit ji můžete i vy.
Co budete potřebovat?
- 500 g cukety
- 100 g slaniny nakrájené na malé kostičky
- 1 velkou cibuli
- 5 vajec
- případně 20 g psyllia, ale není potřeba (já nepoužila, a proto se mi možná cuketu nepodařilo spojit do placky nebo omelety)
- 50 g sušených rajčat
- olivy bez pecky (místo nich jsem použila kapari)
- hrst čerstvé bazalky
- sůl, pepř
Jak na to?
Nahrubo nakrájenou cuketu jsem osolila a nechala tzv. vyplakat a pak ji pečlivě vymačkala.
Mezitím jsem si na pánvi osmahla dokřupava slaninu a přendala ji na talíř. Místo ní jsem nasypala cibuli a nechala ji zesklovatět a pak společně se slaninou vychladnout.
Vychladlou slaninu s cibulí jsem smíchala s cuketou, přidala vejce, nakrájená sušená rajčata a bazalku, kapari a dochutila solí a pepřem. Na pánvi jsem rozpustila půl lžíce kokosového oleje a obdělala na způsob míchaných vajec.
Varianta 2 pro ty, kteří neumírají hlady jako já a mají 20 minut:
Směs vylijte na menší plech vyložený pečícím papírem (výška těsta by měla dle receptu Lucie Grusové 1 – 2 cm) a pečte při 180°C cca 20 minut do zezlátnutí.
Po upečení nakrájejte placku na kousky. Jíst můžete teplé i studené.
Dobrou chuť!